Toepassingen van gewapende betonbalken

Balken in gewapend beton worden gebruikt als verdiepingsliggers, funderingsbalken, dakliggers in eindgevels of dakliggers in het algemeen. De doorsnede is rechthoekig en meestal worden de balken isostatisch opgelegd.

Toch kunnen ze voorzien worden van wachtbeugels op het bovenvlak om zo continuïteit boven de steunpunten te verwezenlijken. Dit kan door middel van een tweedefasebeton en bijlegwapening. De verankering ter plaatse van de opleg kan gebeuren door middel van wachtstaven en -kokers, of door middel van uitstekende wapening.

Dakbalken in beton kunnen worden gefabriceerd met een variabele hoogte.

prefab balken in gewapend beton

Kenmerken en voordelen van prefab betonbalken

 • Gefabriceerd in afgesloten productieruimte = constante omstandigheden voor een verbetering van de kwaliteit van de gewapende betonbalken.
 • Productie onder interne en externe controle
 • De samenstelling van het beton zorgt voor minder luchtbelvorming, geen grindnesten en een gladder afgewerkt oppervlak (sterkte klasse C 50/60 volgens de norm Eurocode 2)
 • Rechthoekige doorsnede (afmetingen per 50mm)
 • Minimale brandweerstand van 60 minuten, hogere RF-waardes zijn steeds mogelijk mits voorstudie.
 • Ook mogelijk:
  o Variabele uitsparingen
  o Wachtwapening
  o Wachtkokers
  o Verankeringsrails
  o Tandoplegging

Download PDF Draagstructuren

Onze meerwaarde

Elk van onze prefab beton fabrieken is gespecialiseerd in één of enkele beton producten. Die specialisatie zorgt voor een verdere verhoging van de kwaliteit. Naast een betere kennis van de producten door de arbeiders worden ook de menginstallaties en andere machines geoptimaliseerd per fabriek. Het eindresultaat is een product van opperbeste kwaliteit aan scherpe marktprijzen.

Daarnaast is er ook aandacht voor het milieu. Voor het productieproces wordt gebruik gemaakt van regenwater. Dit water wordt ook steeds gerecycleerd waardoor er geen proceswater geloosd water.

Daarnaast wordt ook de productie-energie zo laag mogelijk gehouden. Sommige van onze fabrieken maken bovendien gebruik van zonne-energie waardoor die producten zo ecologisch mogelijk worden geproduceerd.

Ook wanneer je op zoek bent naar een begeleider van jouw bouwproject kan je bij onze verkoop- & projectdiensten langs. Meer informatie nodig over onze projectbegeleiding? Vraag gerust om een vrijblijvende afspraak!

Interesse in onze prefab betonproducten?

Contacteer ons

Megaton/Structo

Industriezone II, Nederwijk-Oost 279
B-9400 Ninove

T +32 (0)54 33 45 11
F +32 (0)54 32 60 47
info@megaton.be

Seveton

Meersbloem Leupegem 58
B-9700 Oudenaarde

T +32 (0)55 232 560
F +32 (0)55 232 570
info@seveton.be