Betonelementen in hogere betonsterkteklassen

Hoogwaardig beton voor constructies

Hoogwaardig beton heeft een verbeterde duurzaamheid en een hogere sterkte. Het kan hogere lasten dragen of slanker worden uitgevoerd. Het kan een meer complexe vorm aannemen en grotere ruimten overspannen.

Het begrip ‘hoge sterkte’ is erg relatief en evolutief. 50 jaar geleden werd beton met een druksterkte van 35 MPa nog als beton van een hoge sterkte klasse beschouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er verschillende definities van ‘hogesterktebeton’ bestaan. Volgens de nieuwe Europese norm EN 206-1 wordt beton als ‘hogesterktebeton’ beschouwd vanaf een sterkteklasse van C55/67.

prefab hogere sterkteklas

Hogesterktebeton

Begrip Karakteristieke kubusdruksterkte
'normale' sterkte beton tot 65 MPa
hogesterktebeton 65 MPa tot 105 MPa
zeerhogesterktebeton 105 MPa tot 150 MPa
ultrahogesterktebeton 150 MPa tot 200 MPa

De toename van de druksterkte van beton gaat vaak gepaard met de verbetering van andere belangrijke eigenschappen, zoals de treksterkte, de stijfheid, de slijtvastheid, de duurzaamheid, enz…

Voor sommige toepassingen kunnen deze eigenschappen zelfs van groter belang zijn dan het behaalde sterkteniveau. In dat geval moeten de keuze van de bestanddelen en de samenstelling niet zozeer afgestemd worden op het bereiken van een zo hoog mogelijke sterkte, maar eerder op het behalen van een zo goed mogelijke prestatie van de gewenste eigenschappen.

De bereikte hogere sterkte is dan – bij manier van spreken – een effect van tweede orde. In dat opzicht dekt de naam ‘hogesterktebeton’ onvoldoende de lading. Daarom gaat de voorkeur uit naar ‘hoogwaardig beton’, een naam die veel omvattender is.

Toepassingen van hogesterktebeton

Beton met een hogere sterkte klasse wordt bijna dagelijks gebruikt en kent oneindig veel toepassingen. Ook in onze fabrieken is het mogelijk om bepaalde prefab betonelementen te bouwen in een hogere betonsterkte.

Graag bekijken we samen met u de mogelijkheden voor een samenwerking. Hierbij kunnen we niet alleen instaan voor de productie en levering van de elementen. We kunnen u ook bijstaan bij de volledige realisatie van uw project. Onze interne teken- en calculatieafdeling helpt u graag verder met uw project!

Interesse in onze prefab betonproducten?

Contacteer ons

Megaton/Structo

Industriezone II, Nederwijk-Oost 279
B-9400 Ninove

T +32 (0)54 33 45 11
F +32 (0)54 32 60 47
info@megaton.be

Seveton

Meersbloem Leupegem 58
B-9700 Oudenaarde

T +32 (0)55 232 560
F +32 (0)55 232 570
info@seveton.be